✓ Fri frakt vid 599 kr ✓ Snabba leveranser ✓ Trevlig kundtjänst

Miljö och hållbarhet

Lillytex samarbetar bara med leverantörer som har schyssta villkor för människor och miljön

Det betyder att alla produkter som tillhandahålls på Lillytex går igenom hårda krav och certifieringar. Ett fint exempel är att alla textilier som finns Lillytex  är certifierade av Oeko-Tex®. Vi säljer även textilier som är certifierade av organisationerna BCI och Fairtrade. Här nedan kan du läsa mer om dessa certifieringar som finns på Lillytex.

Vad betyder Oeko-Tex®?

OEKO-TEX® är det mest kända och spridda varumärket i världen, därför också världens ledande märkning för textilier, tillbehör och produkter som provats med avseende på innehåll av hälsoskadliga ämnen. Certifiering innebär att produkten uppfyller höga humanekologiska krav, d.v.s. inte innehåller kemikalier i halter som är hälsoskadliga. För att få märka en textil produkt behöver alla ingående material, som t.ex. tyg, sytråd, knappar och dragkedjor uppfylla kraven i standarden. Detta kontrolleras av ett auktoriserat testinstitut vid ansökan om certifiering. Dessutom kan testinstitutet när som helst göra oannonserade stickprovskontroller för att säkerställa att produkterna lever upp till kraven. Varje certifierad produkt får ett unikt certifikatsnummer som ska finnas med på produktens märkning. På Oeko-Tex® hemsida kan man om man vill kontrollera om märkningen är giltig. Mer information hittar du hos Oeko-Tex® ( https://www.oeko-tex.com/en/).

Vad betyder BCI?

Vissa av våra texilier som vi säljer har även blivit certifierade av BCI. BCI (Better Cotton Initiative) är en ideell organisation som strävar efter att göra den globala bomullsproduktionen bättre för miljön och för de personer som producerar den. Initiativet fokuserar på en global transformation av konventionellt odlad bomull, vilket kommer ha en positiv inverkan på vår miljö. BCI utbildar även odlarna i att använda mer miljövänliga, men även socialt och ekonomiskt hållbara, odlingsmetoder. Metoderna handlar bland annat om att minska användningen av vatten och bekämpningsmedel och att övergå från konstgjorda till naturliga gödningsmedel. 

Vad betyder Fairtrade-bomull?

Vissa av våra textilier som vi säljer innehåller bomull som har märkningen Fairtrade.  Bomullen produceras huvudsakligen inom småskaligt jordbruk. Därför är det endast kooperativ eller liknande organisationsformer som kan certifieras enligt internationella Fairtrade-kriterier. Producentorganisationens medlemsantal kan vara allt ifrån ett hundratal upp till tiotusentals enskilda odlare som organiserat sig i syfte att enklare kunna sälja sin bomull på världsmarknaden. Mer information hittar du hos Fairtrade (https://fairtrade.se/bomull/).

Vad gör vi på Lillytex?

  • Vi jobbar nära våra leverantörer i kommunen och hämtar våra leveranser med elbil.
  • Vi levererar alla våra paket till PostNord med vår egna elbil. Läs mer om PostNords miljöarbete.
  • Vi värmer upp vår fastighet med fjärrvärme från Marks Kommun.
  • Vi har inga lampor eller elektronik påslaget i onödan på nätterna.
  • Vi källsorterar noggrant för att bidra till en bättre återvinning. 

Har du tips på klimatsmarta förbättringar? Hör gärna av dig med dina tips och idéer till [email protected]